I. Gašparovič a R. Fico prijali členov japonskej cisárskej rodiny

25.06.2013 Bratislava

Bratislava 24. júna (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič a premiér SR Robert Fico (Smer-SD) dnes prijali predstaviteľov japonskej cisárskej rodiny, princa a princeznú Akišino, ktorí sú na trojdňovej návšteve Slovenska. Ústrednou témou rozhovorov bola najmä spolupráca v oblasti vedy, výskumu, športu a kultúry.

Hlava štátu ocenila najmä spoluprácu v oblasti vedy. Predstavitelia oboch krajín sa rovnako rozprávali o možnostiach rozvoja spolupráce v oblasti výučby jazykov. "Hovorili sme aj o histórii Japonska a Slovenska, ale aj o spolupráci v rámci športu, kde Japonsko, pokiaľ som dobre informovaný, pomáha v rámci ich typických športov ako je karate, našim športovcom," uviedol Gašparovič po skončení stretnutia v Prezidentskom paláci. Princ s princeznou zároveň dostali od prezidenta súpravu kryštálu.

"Ja som ocenil, že sa nám na začiatku roka podarilo dať dohromady Slovensko - Japonskú komisiu pre podporu vedy a techniky, a že teraz bude v Smoleniciach onedlho významný seminár o inovatívnych materiáloch, ktorý organizuje V4 a japonskí experti," uviedol Fico po skončení stretnutia na Úrade vlády SR. Podotkol, že princ a cisár sa nevyjadrujú k politike domácej ani zahraničnej, čiže rozhovory sú skôr o spolupráci.

"Je tu ďalej oblasť pracovných prázdnin, kde by sme radi využili tento mechanizmus, aby sa naši študenti v lete mohli oboznamovať s japonským prostredím a naopak," charakterizoval ďalšiu oblasť spolupráce premiér. Fico sa zároveň s predstaviteľmi japonskej cisárskej rodiny rozprával aj na tému olympijských hier.

V utorok 25. júna sa predstavitelia japonskej cisárskej rodiny presunú na východné Slovensko, kde navštívia Botanickú záhradu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici, Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a prezrú si aj Spišský hrad.
 

Vyberte región